Elinstallationer och vinförvaring

På semester bubblar många av hus-tankarna upp. Vi har inte varit vid husbygget på över två veckor, men tankearbetet pågår såklart ständigt. Främst ägnar vi tankarna åt hur vi ska placera och inte  minst styra belysning och övrig elinstallation. Sen har vi en hel del funderingar kring vår planerade vinförvaring.

Det finns en del tips om vad man ska tänka på när man bygger sin ”vinkällare” men det är svårt att applicera många av idéerna eftersom vi endast bygger en vinförvaring och ingen vinkällare.

Dock är det ju tre givna parametrar som påverkar vinet som man måste beakta om man nu ska bygga en vinförvaring som gör något annat än att bara låta flaskorna ligga horisontellt.

Ljus, temperatur, luftfuktighet

Med den andra och framförallt tredje uppstår direkt frågor om hur bra idé det är att bygga en vinförvaring under en trappa som i huvudsak är konstruerad av trä i ett hus som är byggt i trä. Det kändes naturligt att börja fundera på någon typ av fuktspärr eftersom den fuktighet som man vill ha i vinförvaringen (55%-75%) vill man inte ha i resten av huset. I princip vill man skapa en helt separat klimat-zon för vin och det inses ju direkt att det måste bli bökigt, dyrt och fantastiskt roligt att genomföra.

Tydligen finns det gott om folk som byggt sina egna vinkällare, men framförallt finns det en auktoritet som lagt ut lite matnyttig info om vad man bör tänka på.

www.vintagecellars.com

Jag har ju nu en MIG-svets att tillgå så själva vinstället kommer ju bli osedvanligt snyggt och exakt.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/8/f/e/wagander.se/httpd.www/easy-living/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399